Kinderen ontdekken woorden met 'spontaan spellen'

Wat is invented spelling?

Als de kinderen leren lezen en woorden gaan vormen, kennen de leerlingen in de onderbouw nog niet alle spellingregels. Met het de aanpak van ‘spontaan spellen’ (invented spelling) krijgen de kinderen ruimte om woorden en zinnen te maken over datgene wat ze zien, horen en meemaken.

 

Woorden schrijven zoals je ze hoort

De kinderen worden pas gewezen op spellingsregels als de regel daadwerkelijk is aangeboden. Kinderen in de onderbouw die leren lezen mogen woorden schrijven / of stempelen zoals ze klinken. Dit past goed bij het lerend spelen (https://www.windwijzer.nl/tp-31870-2/lerendspelen) in de onderbouw. Een voorbeeld hiervan is als kinderen in de rol van fietsenmaker een briefje maken voor de klant met wat ze gerepareerd hebben aan de fiets. Of dat kinderen bij een thema een woordenwand of bordjes voor de kijktafel maken. Op deze manier hebben de kinderen veel ruimte om te ontdekken en met hun nieuwsgierigheid te oefenen met lezen en schrijven, waarbij ze meer grip krijgen op de wereld om zich heen en nieuwe dingen ontdekken. 

 

Actief leren lezen

In de onderbouw leren de leerlingen lezen met behulp van de aanpak van ‘Actief leren lezen (https://www.actieflerenlezen.nl/actief-leren-lezen-voor-groep-drie/technisch-lezen-in-groep-drie/).’ In de onderbouw ontdekken kinderen de letters. Met behulp van ’woordtorentjes’ komen erachter hoe je deze letters kunt samenvoegen tot clusters, woorden en daarna ook tot echte zinnen! Bij Actief Leren Lezen lezen de leerlingen al vanaf het begin korte zinnetjes. Bij deze aanpak staat de tekst centraal en worden alleen af en toe kleine illustraties gebruikt. Op deze manier kan het lezen van letters, woorden en zinnen worden geoefend zonder afleiding of het sturen in een bepaalde richting. De meeste leerlingen starten hiermee bij de aanvang van leerjaar 3, andere kinderen starten hier eerder of later mee. Wij kijken dan heel goed naar het welbevinden en de betrokkenheid, zodat wij het aanbod creëren dat bij het kind past. 

 

IMG_3200 IMG_3200
RKBSDeWindwijzer28 RKBSDeWindwijzer28
3805578_821594 (1) 3805578_821594 (1)