Paars: de kleur van Advent en paarse vrijdag

Carel van de Graaff is dit jaar een van de gezichten van de paarse vrijdag campagne

Vrijdag 8 december is het Paarse vrijdag. Deze dag valt in de adventsperiode. De kleur paars wordt zowel gebruikt bij paarse vrijdag als bij advent. Wat heeft dit met elkaar te maken? 

 

Paarse vrijdag op een katholieke school. Kan dat? 

Ook op de Windwijzer wordt in de adventsperiode aandacht besteed aan paarse vrijdag. Carel van de Graaff (leraar in de onderbouw) is dit jaar een van de gezichten van de paarse vrijdag campagne. Hij zegt hierover in een interview in het Noordhollands Dagblad:

Paars is in de regenboogvlag de kleur van ’spirit’: geestdrift, kracht en enthousiasme. „Paars past ook bij de adventsperiode”, voegt leraar Carel de Graaff eraan toe. Hij werkt op katholieke basisschool De Windwijzer in Den Helder. „Paars is het zwart waar het licht doorheen schijnt. De kleur van inkeer en bezinning, van naar jezelf kijken. Daar gaat Paarse Vrijdag ook over: hoe ga ik met mezelf en anderen om.”

Voor paarse vrijdag is er een kort filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=ZC4vxRy5UKc) gemaakt waar hij wordt geïnterviewd.  

 

Advent 

Op school hangen twee grote adventskransen met paarse linten. In iedere groep wordt wekelijks een extra kaarsje aangestoken op de adventskrans: hoe donkerder het buiten wordt, hoe meer licht op de krans. Tijdens de periode van Advent worden de verhalen verteld die horen bij de voorbereiding op Kerstmis. We gebruiken hiervoor de verhalen van Houvast (https://www.houvastopschool.nl/). Verhalen die ons vertellen dat iedereen erbij hoort! 

 

Misverstanden

Er bestaan veel misverstanden en fake news over paarse vrijdag. De landelijke organisatie van paarse vrijdag zegt hier het volgende over: „Het is echt niet een dag om het met kleuters over geslachtsoperaties te hebben. De focus ligt op het laten zien van diversiteit. Iedereen mag voetballen, iedereen mag op ballet. Je kunt een vader en een moeder hebben, maar ook twee vaders.” 

 

Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze graag! 

Screenshot 2023-12-08 10.51.34 Screenshot 2023-12-08 10.51.34
IMG_2623 IMG_2623
IMG_2643 IMG_2643