Een nieuw leerling-volgsysteem

Wat is 'Leerling in beeld?'

De leraren op school volgen dagelijks de ontwikkeling en de groei van de kinderen. Dit doen zij in de midden- en bovenbouw tijdens instructies, met Snappet en door middel van groeigesprekken. Daarnaast volgen de leraren leerlingen twee keer per jaar met behulp van een landelijk genormeerd leerling-volgsysteem. (Dit wordt ook wel Cito genoemd.) Hierin gaat iets veranderen. Vanaf dit jaar gaan wij werken met het volgsysteem Leerling in beeld (https://www.cito.nl/onderwijs/primair-onderwijs/lvs-leerling-in-beeld).

 

Waarom gaat de school een nieuw volgsysteem gebruiken? 

Het oude leerlingvolgsysteem sluit onvoldoende aan op onze onderwijsvisie en manier van volgen van kinderen. Het afgelopen jaar heeft het schoolteam onderzocht welk volgsysteem het beste past bij de werkwijze van het schoolteam. Dit is ’Leerling in beeld’: Een digitale, adaptief volgsysteem voor de leerlingen van leerjaar 4 tot 8. Dit systeem heeft als uitgangspunt de focus op eigen groei, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. Daarnaast sluit Leerling in beeld (https://www.cito.nl/onderwijs/primair-onderwijs/lvs-leerling-in-beeld) goed aan op de centrale eindtoets die in leerjaar 8 wordt afgenomen. 

 

Wat merken de kinderen hiervan? 

De kinderen maken de opgaven van het volgsysteem digitaal. Zij gebruiken hierbij een koptelefoon en uitrekenpapier. Op het Chromebook worden vragen gesteld op het niveau waarop het werkt. Na het eerste standaarddeel van het volgsysteem, past het programma de opgaven aan, zodat ieder kind succes en groei ervaart en de leraren een goed beeld krijgen. Dit is mogelijk, omdat het volgsysteem digitaal wordt afgenomen. Een bijkomend voordeel is dat de afname van Leerling in beeld (https://www.cito.nl/onderwijs/primair-onderwijs/lvs-leerling-in-beeld) een aantal dagdelen kan worden gedaan. Dit betekent dat de kinderen minder tijd kwijt zijn aan de opgaven.

 

Wanneer wordt ’Leerling in beeld’ afgenomen? 

Leerling in beeld (https://www.cito.nl/onderwijs/primair-onderwijs/lvs-leerling-in-beeld) wordt afgenomen in de week van 23 t/m 27 januari. Vanwege de overstap zullen de leraren dit schooljaar Leerling in beeld (https://www.cito.nl/onderwijs/primair-onderwijs/lvs-leerling-in-beeld) maar één keer afnemen. (Dit hebben wij gedaan in overleg met de onderwijsinspectie) Vanaf komend schooljaar wordt het volgsysteem afgenomen in september en maart. Zo krijgen wij en de ouders nog beter zicht op de groei m.b.t. de basisvakken. De resultaten worden geanalyseerd met het bouwteam en met ouders besproken tijdens de groeigesprekken. 

Wilt u meer weten? Bekijk hier een info-filmpje. (https://youtu.be/qWOn9p6_yj8) Met vragen kunt u terecht bij Rachel van Eijbergen (mailto:rachelvaneijbergen@sarkon.nl) en Mathijs Gorter (http://mathijsgorter@sarkon.nl)