Nieuwsbulletin leerjaar 6

Windwijzer nieuws van 04-11-2022

Beste ouders/verzorgers,

Vanaf deze week geven we jullie graag een update over de activiteiten van leerjaar 6. Dit doen wij naar aanleiding van feedback die wij hebben gekregen over de overgang van middenbouw naar bovenbouw.

In de bovenbouw verwachten wij een bepaalde mate van zelfstandigheid en proactiviteit van de leerlingen. Dit is uiteraard een proces en wij verwachten niet dat de kinderen dit meteen kunnen. Om een brug te slaan tussen midden- en bovenbouw zullen wij u daarom in leerjaar 6 dit twee-wekelijks bulletin sturen. Gaandeweg dit jaar zal dit dan weer afnemen. Zo betrekken we jullie bij onze manier van werken in de bovenbouw en raken de kinderen langzaam gewend aan meer zelfredzaamheid. Zo volgt hier informatie over bepaalde vakken en waar wij op dit moment mee bezig zijn. Ook zullen wij toetsen hierin benoemen. Mocht u na het lezen van dit bericht nog vragen hebben, kunt u contact met ons opnemen.

Sint Maarten

Afgelopen week hebben de kinderen een plan gemaakt voor hun lampion. Hierbij leren de kinderen werken met doel voor ogen. Ze denken na over wat zij zelf leuk vinden om te maken, wat zij hiervoor nodig hebben en hoe zij hieraan gaan komen. Ze hebben zelf een ontwerp bedacht en nagedacht over benodigdheden. Hierbij hebben wij aangegeven dat de op school aanwezige materialen beschikbaar zijn. Overige materialen nemen de kinderen aanstaande maandag, 7 november, mee naar school. We zullen dan de ochtend besteden aan het maken van de lampionnen. Mochten ze na deze ochtend niet af zijn, kunnen zij deze thuis verder afmaken.

Aardrijkskunde

Tijdens de lessen aardrijkskunde staat Nederland centraal in groep 6. De kinderen gaan dit jaar allerlei verschillende aspecten leren die te maken hebben met het landschap en de culturele diversiteit binnen ons land. Deze onderwerpen zullen in de vorm van kleine projecten worden vormgegeven. Daarnaast zal elk blok een topotoets over Nederland bevatten.

Dit blok staat in het teken van kennismaken met het vak aardrijkskunde en de provincies van Nederland. Vandaag hebben de kinderen ook hun eerste topotoets leeropdracht meegekregen. Zij hebben verschillende bladen meegekregen om thuis te leren en kennis gemaakt met verschillende vormen van leren. Het doel van deze toets(en) is de topografische kennis te vergroten van de kinderen en het leren leren van toetsen.

De toets zelf zal plaatsvinden op vrijdag 18 november.

Geschiedenis

Een aantal weken geleden is het eerste blok van geschiedenis begonnen. In zes weken tijd behandelen we de eerste 13 miljard jaar van de geschiedenis, die uitmondt in de prehistorie (Steentijd, jagers en de eerste boeren). De lessen hebben een filosofische inslag op het gebied van het ontstaan van de aarde en het leven. Het onderscheid tussen wetenschap en religie, de oerknal versus scheppingsverhalen.

Het blok ronden we af met een opdracht om elementen uit de lessen te verbeelden in een ‘schilderij’. Deze opdracht kunnen de kinderen gewoon op school uitvoeren.

 

Met vriendelijke groet,

 

#TeamBovenbouw

newsletter newsletter