Vragen en antwoorden uit het oudercafé van 4 februari

Met dank aan de deelnemende ouders!

Op donderdag 4 februari was er een oudercafé, waar ouders vragen konden stellen aan medewerkers over het onderwijs op afstand en de heropening van de scholen. We zijn erg blij met de vragen en opmerkingen van ouders. Zo kunnen we dit samen een succes maken. Hierbij een samenvatting van de gestelde vragen en de antwoorden. 

 

‘Waarom is ervoor gekozen dat de school, ook met de beperkingen, met het groepsdoorbrekend blijft werken?’  ‘Hoe zorgen jullie ervoor dat kinderen elkaar wel blijven ontmoeten en samen kunnen werken?’ 

Dat heropenen van de scholen roept bij ons wat gemengde gevoelens op. Enerzijds zijn wij heel blij dat alle kinderen weer naar school kunnen komen en dat wij weer datgene kunnen doen waar wij voor staan; heel mooi onderwijs bieden en kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit zullen wij ook de komende tijd doen - zo ‘normaal’ als mogelijk. School is niet alleen een plek waar we kennis overdragen, maar ook een plek waar sociale contacten zijn en we met elkaar leren samenleven. 

Door groepsdoorbrekend te blijven werken, leren de kinderen met en van elkaar. Tevens kunnen we met de structuur van het groepsdoorbrekend werken onderwijs geven dat optimaal tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van de kinderen, waarbij we snel kunnen schakelen tussen fysiek onderwijs en onderwijs op afstand. We zorgen ervoor dat het contact tussen de leerlingen uit de verschillende bouwen vermeden wordt. Zo kunnen we goed onderwijs blijven geven op een veilige, verantwoorde en uitvoerbare manier.   

 

‘Wat zijn de afspraken over mondkapjes?’ (Hierover bestond in de afgelopen dagen enige verwarring)

Volgens de richtlijnen kunnen scholen overwegen het gebruik van mondkapjes te verplichten. Sarkon heeft besloten dat niet te doen. Wij willen in de scholen een zo normaal mogelijke setting creëren waarin kinderen zich prettig en veilig voelen.

Bij het wegbrengen en ophalen van de kinderen dragen medewerkers bij het hek en de ouders een mondkapje en houden ouders anderhalve meter afstand van andere ouders / medewerkers. De onderbouwleraren die bij de ingang staan van hun klas dragen geen mondkapje om de leerlingen een welkom gevoel te geven. Zij kunnen hierbij afstand houden van andere medewerkers. Als een van hen naar het hek loopt, draagt hij/zij wel een mondkapje.  

 

‘Hoe zorgen jullie voor de juiste hygiënemaatregelen?’ 

Iedere dag worden deurkrukken in school drie maal daags gereinigd. Daarnaast worden dagelijks de tafels op school gereinigd. Met de schoonmakers zijn afspraken gemaakt om kwetsbare punten, zoals toiletten en deuren, extra intensief te reinigen. Het ventilatiesysteem voldoet aan de wettelijke eisen. Regelmatig controleren de conciërges het systeem. 

 

Hoe zal de werkwijze van de interne plusklas zijn, nu Alex Gilkens afwezig is tijdens zijn vaderschapsverlof?

We laten het aanbod zoveel mogelijk doorgaan. Dit wordt overgenomen door de andere leraren. Mogelijk zal het aanbod ook op een andere dag worden gedaan. Het zal iets minder intensief zijn, dan dat de kinderen gewend waren. Alex is vanaf 12 maart weer terug op school. 

 

Hoe gaat de communicatie verlopen bij terugkeer van een quarantaine periode?

Wij blijven ouders zoveel mogelijk informeren via Kwieb. Daarnaast kunnen de ouders en medewerkers een afspraak maken voor een digitaal gesprek. Ouders kunnen teamleden bereiken via e-mail of een topic in Kwieb. 


Hoe worden de kinderen getest via een speekseltest of wattenstaafje? 

We hebben hier naar aanleiding van het oudercafé navraag gedaan bij de GGD: De test vindt op dezelfde manier plaats als bij volwassenen. Jonge kinderen (gr 1/2) hoeven eigenlijk niet getest te worden, ouders kunnen ook besluiten ze thuis “uit te laten zieken” , en als ze dan 24 uur klachtenvrij zijn weer naar school te laten gaan. Jonge kinderen zijn vrijwel niet besmettelijk voor volwassenen, wel voor leeftijdsgenootjes.

 

Klopt het dat de uitslag van deze test telefonisch wordt gegeven en is het daarbij verstandig om ouders een Digid te laten aanvragen voor hun kind, zodat ze sneller de uitslag hebben? 

Als kinderen getest worden binnen hoeveel uur wordt de uitslag dan verwacht zodat wij weten wanneer het kind weer terug kan keren naar school?

De uitslag is er vrijwel altijd binnen 24 uur en via DigiD krijg je de uitslag ietsje sneller. 
Bij + uitslag worden ouders altijd nog gebeld, ook als ze de uitslag misschien al via DigiD hebben opgevraagd.

Een DigiD aanvragen voor kinderen is verstandig maar niet verplicht. Officieel moet een kind zijn/haar ouder machtigen, maar dat is natuurlijk een zuiver theoretische kwestie.  Het kost ongeveer 3 dagen om een DigiD aan te vragen.

 

Zijn wij verplicht als school om door te geven aan de GGD welke leerlingen allemaal naar huis worden gestuurd bij één besmetting? 

Zodra er een kind positief getest is, dan start het BCO (bron- en contactonderzoek) automatisch, dus dat hoeft niet speciaal gemeld te worden aan de GGD. Als een kind positief getest is en die dagen ervoor op school is geweest overlegt de school met de GGD voor passende quarantaine-afspraken m.b.t. de andere kinderen in de bouw. Ouders worden hierover geïnformeerd in Kwieb. 

conferencecall conferencecall