Organisatie van de heropening van de school

In de bijlage een brief van Sarkon

Beste ouders, 

 

Het kabinet heeft besloten om per 8 februari de basisscholen en kinderopvang weer open te stellen voor fysiek onderwijs en opvang, met uitzondering van de buitenschoolse opvang. 

Dat besluit roept bij ons wat gemengde gevoelens op. Enerzijds zijn wij heel blij dat alle kinderen weer naar school kunnen komen en dat wij weer datgene kunnen doen waar wij voor staan; heel mooi onderwijs bieden en kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit zullen wij ook de komende tijd doen - zo ‘normaal’ als mogelijk. School is niet alleen een plek waar we kennis overdragen, maar ook een plek waar sociale contacten zijn en we met elkaar leren samenleven.

Anderzijds zijn er nog wel wat onduidelijkheden en er zijn vele en diverse opvattingen in de samenleving over de Corona-aanpak. Ondanks deze verschillen gaan wij er vanuit dat wij sámen met u op een veilige, verantwoorde en uitvoerbare manier open kunnen gaan. In de bijlage vindt u een aanvullende brief van Sarkon. 

Het heropenen van de scholen gaat gepaard met maatregelen en adviezen, die zijn vertaald in een protocol van de PO-raad. Iedere Sarkonschool neemt binnen deze richtlijnen passende maatregelen, waarbij wordt gestreefd naar een zo normaal mogelijke onderwijssituatie met aandacht voor ieder kind. Op De Windwijzer hebben wij hiervoor de volgende maatregelen genomen: 

 

Op welke wijze wordt het halen en brengen georganiseerd?

We hebben gemerkt dat in de periode voorafgaand aan de schoolsluiting de regels over onderlinge afstand bij het ophalen niet altijd werden nageleefd. We vragen u met klem dit wel te doen en elkaar hierop aan te spreken:

- We doen een klemmend beroep op u om zoveel mogelijk kinderen alleen naar school te laten komen of bijvoorbeeld jonge kinderen met oudere broer of zus mee naar school te laten gaan. Alleen als het echt niet anders kan, kan een van de ouders een kind halen / brengen. 

- Van kinderen uit de bovenbouw verwachten we dat zij zelf naar school komen.  

- De kinderen van de onderbouw gaan via het schoolplein en de deur van de basisgroep naar binnen. De kinderen van de middenbouw gaan via de buitentrap op het schoolplein naar binnen. De kinderen van de bovenbouw gaan via de nooddeur (tegenover Dun Hong) naar binnen en via het daarbij gelegen trappenhuis naar boven. Zo houden we de kinderen van de verschillende bouwen gescheiden.  

- Als een ouder een kind komt ophalen kunnen ouders wachten op het sportveld naast de school. De gemeente heeft het veld in de afgelopen week gereinigd en we zullen ze regelmatig vragen dit te blijven doen. Als u hondenpoep ziet liggen vragen we u dit ook te melden bij de gemeente. 

- Bij het ophalen van de kinderen (om 14 uur) is een mondkapje verplicht en houdt u anderhalve meter afstand van andere ouders. 

- De kinderen worden bij de uitgang van het schoolplein via een oversteekpad begeleid naar het veld. De medewerkers zullen zich niet mengen tussen de ouders. Als u een vraag heeft aan een van de medewerkers, kunt u dit doen via een e-mail of een topic in Kwieb. 

- De deuren van de school gaan om 8:15 uur open en de kinderen worden uiterlijk 8:25 uur in de groep verwacht. Op deze wijze gaan de kinderen van De Windwijzer en de Verrekijker gescheiden naar binnen. 

 

Hoe ziet de organisatie van het onderwijs eruit? 

Als de school weer heropend wordt, zullen we onze huidige structuur van het groepsdoorbrekend werken voortzetten, net zoals we dat gedaan hebben met het onderwijs op afstand. Op deze manier kunnen we de onderwijskwaliteit waarborgen en krijgen kinderen instructies op niveau. Ook in de onderbouw kunnen we dan het lerend spelen voortzetten waarbij de kinderen leren door te spelen met de materialen op het Wijzerlaantje en op de bouwplaats. Hierbij is een aantal maatregelen genomen:

- Bij de instructies in de midden- en bovenbouw zitten de kinderen zoveel mogelijk uit elkaar en is er 1,5 m. afstand tussen leraar en de kinderen.

- Wanneer een leerling een individueel leergesprek heeft aan de instructietafel, wordt er tussen leraar en kind een transparant scherm geplaatst. 

- Er kan ook weer gegymd worden. De gymlessen zijn buiten als het kan, maar binnen als het nodig is, vanwege kou of regen. Bij gymactiviteiten wordt onderling fysiek contact zoveel mogelijk vermeden. 

 

Hoe heeft u contact met school? 

Ondanks de beperkingen proberen we zoveel mogelijk af te stemmen met ouders:

- Ouders communiceren met medewerkers via de e-mail of via een topic in Kwieb.

- Absentiemeldingen worden gedaan in Kwieb. 

- Ouder-kindgesprekken worden via Google-Meet gevoerd. Er zijn voorlopig geen fysieke gesprekken mogelijk. 

 

Komen er derden in de school?

We proberen zoveel mogelijk derden uit de school te weren:

- De logopedielessen worden niet fysiek op school uitgevoerd. Ook kunnen kinderen uit de midden- en bovenbouw niet tussentijds worden opgehaald voor een afspraak bij logopedie. Kinderen kunnen wel onder schooltijd deelnemen aan een digitale logopediebehandeling. 

- De lessen beeldende vorming en muziek worden tot 8 maart opgeschort. De vakdocenten zullen onder strikte voorwaarden vanaf 8 maart weer lessen verzorgen in de school. 

- Onderzoeken door derden worden zoveel mogelijk digitaal uitgevoerd. 

- Stagiaires worden toegelaten in de school. Zij zijn onderdeel van het schoolteam en de onderwijsorganisatie. Voorwaarde is dat zij de lessen bij hun opleiding digitaal volgen. 

- In alle andere gevallen beslist de directie over het al dan niet toelaten van derden. 

 

Hoe zorgt de school voor een goede hygiëne? 

De schoonmakers hebben in de afgelopen periode alle lokalen intensief schoongemaakt. 

- Alle ventilatieroosters zijn recentelijk gereinigd. 

- Aan het einde van ieder lesdag worden de tafels schoongemaakt door leraar met behulp van de kinderen.

- De deurkrukken worden 3x per dag gereinigd door medewerkers (mogelijk met behulp van leerlingen) en de schoonmakers. 

- De schoonmakers richten zich bij de dagelijkse schoonmaak op de kwetsbare punten. 

- Het ventilatiesysteem voldoet aan de wettelijke eisen. Regelmatig controleren de conciërges het systeem. 

 

Wat gebeurt er bij een besmetting van een leerling of een medewerker in de bouw? 

- Wij volgen hierbij de richtlijnen van de PO-raad in samenspraak met de GGD. Wanneer één leerling of medewerker in de bouw positief getest is volgen de volgende maatregelen:

- Dan gaat de hele bouw (inclusief medewerkers) 5 dagen in quarantaine. Het kind blijft dan thuis (ook na schooltijd en in het weekend). 

- De school brengt ouders op de hoogte en noemt hierbij niet de naam van het kind dat positief besmet is.  

- Als een bouw in quarantaine is, vindt er onderwijs op afstand plaats. Dit is mogelijk, omdat wij de structuur van het groepsdoorbrekend werken hanteren. Noodopvang is tijdens quarantaine niet mogelijk. 

- De overheid stelt als voorwaarde voor kinderen en medewerkers om na vijf dagen weer naar school te komen, de kinderen op de vijfde dag een corona-test laten doen. Kinderen die niet getest zijn kunnen dan na 10 dagen weer naar school. 

- Broertjes en zusjes van kinderen die in quarantaine zijn kunnen wel naar school, mits de andere gezinsleden geen Corona hebben en zij geen klachten hebben.  

 

Deze maatregelen zijn besproken met de medezeggenschapsraad en afgestemd met de andere Sarkonscholen. We rekenen op uw medewerking. Zo kunnen wij de school openen op een veilige, verantwoorde en uitvoerbare manier waarbij de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd is. 

 

Met vriendelijke groet,  #TeamWindwijzer

backtoschool backtoschool