Een goede start van de dag

Samenwerken aan een goede start

De bedoeling van de start van de dag is dat kinderen op een prettige, rustige manier de dag starten en als ze binnen zijn meteen met een inloopactiviteit kunnen beginnen.

Om 8:20 uur gaan de deuren van de school open, zodat de leerlingen uiterlijk om 8:30 uur in de groep zijn. We zien dat er regelmatig kinderen en ouders na 8:30 in de klas zijn. Daarnaast zijn de groepen in de midden- en bovenbouw soms erg vol door het grote aantal ouders dat in de groep blijft hangen.  

Ouders, kinderen en medewerkers van school zorgen samen voor een goede start van de dag. We hebben dit samen met het ouderpanel besproken. Hoe kunnen ouders helpen om samen te werken aan een goede start van de dag? 

 

Wees proactief: ’Zelf doen wat zelf gedaan kan worden’

We leren de kinderen om proactief te zijn (gewoonte 1). Hierbij is het uitgangspunt ’zelf doen wat zelf gedaan kan worden.’ Een voorbeeld hiervan is dat kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor het opbergen van hun jas, eten en drinken. Hierbij hoort ook dat de leerlingen ’s ochtends als ze binnen zijn met een inloopacitiviteit starten: ’Binnen is beginnen.’ Hiermee werken de kinderen aan gewoonte 3: ’Belangrijke zaken eerst.’ We verwachten van ouders dat ze deze werkwijze ondersteunen en hun kind hierin stimuleren. 

 

Inlooptijd in de onderbouw

In de onderbouw (groep 1 t/m 3) kunnen ouders met hun kind in de groep een inloopactiviteit doen. Bij de inloopactiviteiten in de onderbouw kiezen kinderen uit het werken met materialen uit de kast of en andere opdracht die is klaargezet. Ouders kunnen in de onderbouw ook na 8:30 uur nog even met hun kind aan het werk tot aan de start van de dag in de kring.  

 

Inlooptijd midden- en bovenbouw

De inloopactiviteiten van groep 4 t/m 8 bestaan meestal uit lezen of het werken aan een werkpakket en aan eigen leerdoelen. Kinderen hebben van 8:20 tot 8:30 uur de gelegenheid om even hun werk aan hun ouders te laten zien. We vragen kinderen en ouders die alleen even afscheid nemen dit buiten de groep doen. 

 

Bereikbaarheid medewerkers

Aan het begin van de dag staan de medewerkers bij de ingang van de school, in de hal of bij de entree van de groep en begroeten kinderen en ouders. Ouders kunnen aan de groepsleraar of een andere medewerker op dat moment een korte vraag stellen of even een afspraak maken voor een gesprek. 

 

Ouders welkom in de oudercorner

Na de inloop zijn ouders welkom in de oudercorner. Daar is de mogelijkheid om met elkaar een kopje koffie of thee te drinken. De oudercorner is te vinden in de centrale hal nabij de gymzaal. 

3710135_613833 3710135_613833
DSC_0632 DSC_0632