Gewoonte 5: 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden'

Luisteren voordat je praat

Deze week gaan de kinderen werken met gewoonte 5 van ’The Leader in Me (https://www.windwijzer.nl/tp-31870-2/theleaderinme)’: ’Eerst begrijpen, dan begrepen worden’. 

 

“Naast fysiek overleven is de grootste behoefte van de mens psychologisch overleven – om begrepen, erkend, bevestigd en gewaardeerd te worden.” (Stephen Covey)

 

Ik kan van meer betekenis zijn voor anderen als ik hen eerst probeer te begrijpen. De ander kan meer voor mij betekenen als hij mij begrijpt – dus ik moet proberen respectvol en moedig uit te leggen wat mij beweegt. Soms zeg je wel eens iets wat je niet zo bedoelt:

- misschien doe je boos, maar ben je eigenlijk verdrietig

- klink je kattig, maar dat komt omdat je je eigenlijk grote zorgen maakt

- of ga je slaan en schoppen omdat je zo vreselijk bang bent

Als de ander dan óók boos, kattig of misschien wel agressief wordt (terwijl die het misschien ook wel anders bedoelt….) is het probleem nog veel groter. Dan is niemand blij! Je kunt ook leren om een ander te begrijpen. Dat kan door open vragen te stellen.

Luister dan niet alleen met je oren, maar ook met je ogen en je hart! Probeer samen te vatten wat de ander net zei; of stel nog eens een vraag als je iets toch nog niet echt snapt. Wees open, eerlijk en vooral nieuwsgierig. Nu kan de ander vertellen wat hem echt dwars zit en snap je hem beter. Als je iemand snapt word je zelf minder snel ook boos, verdrietig of wat dan ook. Je kunt misschien zelfs de ander helpen of troosten…

 

Sleutelbegrippen:

- Respectvol

- Moedig

- Luisteren met je ogen en je hart

- Samenvatten en doorvragen

- Open, eerlijk en nieuwsgierig

 

The Leader in Me - gewoonte 5 The Leader in Me - gewoonte 5