Gewoonte 4 'Denk win-win'

Zoek naar voordeel voor iedereen

In de afgelopen weken hebben de kinderen gewerkt met de eerste drie gewoonten van ’The Leader in Me (https://www.windwijzer.nl/tp-31870-2/theleaderinme)’. De eerste drie gewoonten zijn gericht om jezelf aan te sturen in de dingen die je doet en de keuzes die je maakt. Gewoonte 4, 5 & 6 zijn gericht op de keuzes die je maakt bij het samenwerken met anderen. Deze week werken de kinderen met gewoonte 4: ’Denk win-win’.

 

“Win – win is in principe de gouden regel: ‘behandel mensen zoals jij behandeld wil worden.’ Dit is de basiswet van het leven. Het is de wet van de langdurige relaties. Het is de kern van de wederzijds afhankelijke wereld.” (Stephen Covey)

 

Het is best fijn om te winnen; de beste te zijn; de eerste te zijn; de stoerste te zijn; de grappigste te zijn... en noem maar op. Maar jij bent niet de enige die dat graag wil: Andere mensen voelen en willen dat net zo. Het is veel leuker om allebei blij te zijn met wat je kunt of doet. Als je win-win denkt, zoek je samen naar een oplossing om allebei een goed gevoel te hebben. Geniet ervan als iemand blij is. Geniet ervan als je iemand aandacht kan geven, of kan helpen. Je eigen inbreng kan je relatie met iemand veranderen – ook ten goede! Win – win denken is gebaseerd op de principes van wederzijds voordeel, eerlijkheid en overvloed (er is genoeg voor iedereen!) Het vraagt moed en vriendelijkheid.

Soms is het leuk om iets grappigs te vertellen, maar soms is het ook leuk om naar een verhaal van een ander te luisteren. Soms ben ik slim maar het is toch ook prima als de ander eens slimmer is, dan kan die mij helpen. En als ik even niet zo stoer ben is het super als de ander dat wel is en mij kan helpen. Zo doe je een storting op de emotionele bankrekening (je hebt wat voor elkaar over of je helpt elkaar). Als je af en toe iemand helpt, bouw je wat ’krediet’ op. Dan vindt de ander het niet zo erg als je even een keer niet zo aardig bent. 

Als je op zoek bent naar een win-win oplossing kun je een win-win-overeenkomst maken. Soms lijkt iets een win-win, maar dan is het een compromis. Dan is niet een oplossing waar beiden echt blij van worden. Dit noemen we een mislukte win-win. Als je echt samen uit komt, dan heb je een deal. Als er een oplossing is die voor jouw niet goed voelt, dan is het een no-deal. Dan maak je samen afspraken wat dat betekent voor jou en voor de ander. 

Samen genieten van wat je allebei kunt: dat is echt win-win denken, want dan is 1+1=3!

 

Sleutelbegrippen:

- Win-win denken

- Wederzijds voordeel

- Eerlijkheid

- Overvloed (er is genoeg voor iedereen)

- Moed

- Vriendelijkheid

- Win-win-overeenkomst

- Deal / No-deal

The Leader in Me - gewoonte 4 The Leader in Me - gewoonte 4