Gewoonte 3: 'Belangrijke zaken eerst'

Eerst werken, dan spelen

In de derde week werken de kinderen met gewoonte 3 van ’The Leader in Me (https://www.windwijzer.nl/tp-31870-2/theleaderinme)’ centraal: ’Belangrijke zaken eerst’.

 

“Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te laten zijn.” (Stephen Covey)

 

Soms zijn er dingen die gewoon moeten, omdat ze echt heel belangrijk zijn. Soms kun je belangrijke dingen ook uitstellen. Dat is niet zo slim. Belangrijke dingen uitstellen kan heel snel problemen geven. Als ik liever eerst ga spelen en dan pas m’n huiswerk doe, ben ik vaak veel te moe of heb ik te weinig tijd meer omdat ik naar bed moet. Het lukt me dan niet om mijn huiswerk te doen. Dan heb ik de volgende dag echt een probleem. Buikpijn omdat ik bang ben voor de reactie van de juf, of bang voor een slecht cijfer. Het voelt veel beter om belangrijke zaken goed voor elkaar te hebben. Dus die eerst!

Een planning maken kan goed helpen. Maar dan moet je daar wel trouw aan blijven! Laat je niet afleiden. Als je niet trouw bent aan je planning, vraag je dan af wat daar de gevolgen van zijn. Wat wil je in ieder geval doen? De belangrijkste zaken noemen we ‘big rocks’. Bij deze gewoonte is het ook belangrijk dat lastige zaken worden beetgepakt. Het is soms even fijn om lastige zaken (zoals een lastig gesprek) uit de weg te gaan en het nare gevoel weg te stoppen. Dit komt echter altijd weer terug. Het is dus belangrijk om lastige zaken op te lossen.

Daaromheen kun je nog allerlei andere dingetjes doen – maar éérst het belangrijkste!

 

Sleutelbegrippen: 

- Big Rocks (de allerbelangrijkste zaken)

- Planning (en hier trouw aan blijven)

 

The Leader in Me - gewoonte 3 The Leader in Me - gewoonte 3